PODAŻ W PEŁNI ZASPAKAJA POPYT, ALE CENY WIĘKSZOŚCI OWOCÓW I WARZYW SĄ WYŻSZE
Na rynkach hurtowych dostawy owoców i warzyw w pełni zaspakajają popyt, ale większość produktów jest droższa w porównaniu z 2014 rokiem. W pierwszym tygodniu października, przy ciepłej pogodzie, ceny malin i borówek amerykańskich były niższe w porównaniu z cenami sprzed roku. Ale poza tymi owocami, pozostałe są droższe, podobnie jak warzywa, i nic nie wskazuje aby miało się to zmienić.
Ceny krajowych jabłek wahają się od 1,50 do 2,00 zł za kilogram, w zależności od odmiany, rynku hurtowego i klasy jakości.
Spośród warzyw najbardziej zdrożała kapusta biała, ziemniaki, pietruszka i cebula. Kilogram cebuli (w zależności od regionu kraju), w ofercie hurtowej, sprzedawany jest od cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram.
Kapusta biała sprzedawana jest w kg lub sztukach. Kilogram w handlu hurtowym do 1,10 zł, za sztukę od 2 do 3 zł (decyduje wielkość). Pietruszka, która w ostatnich tygodniach września staniała sprzedawana jest w cenie od 2,85 do 5,60 zł za kilogram.
Ziemniaki w cenie od 60 groszy do 1,10 zł za kilogram i jest to dwukrotny wzrost ceny.
Szacuje się, że zbiory ziemniaków będą w tym roku 20% niższe niż w 2014 roku i wyniosą około 6,2 mln ton. GUS szacuje, że ogółem zbierzemy w tym roku o 16% mniej warzyw gruntowych niż rok temu.