Komunikaty prasowe

WIOSENNA OFERTA NOWALIJKOWA

Normal bronisze 01

Czekamy na polskie rzodkiewki, teraz są importowane. Ceny w ofercie hurtowej od 1 zł do 1,60 zł za pęczek. Z krajowych wczesnych warzyw, produkowanych pod osłonami, są ogórki, pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, sałata.

Na większości polskich rynków pojawiły się także krajowe pomidory spod osłon (czerwone), których dwa tygodnie temu jeszcze nie było. Dostawy polskiej produkcje sa jeszcze niewielkie, ale importowanych nie brakuje.  W ofercie hurtowej Rynków pomidory malinowe produkcji polskiej sprzedawane są teraz w cenie od 11 do 20 zł, pomidory czerwone od 10 do 15 zł, ale jak podawaliśmy dostawy są jeszcze niewielkie. Pomidory importowane w cenie od 5 do 7 zł za kilogram.

Sporo jest także ogórków tzw. do kiszenia. Ceny w ofercie hurtowej oscylują wokół 9 zł za kilogram (opakowania po 5 kg). Wprawdzie poprzedni tydzień był dość chłodny i spowodował zatrzymanie obniżek cenowych na nowalijki, ale jest normalną tendencją, że ceny warzyw spod osłon spadają, rosną natomiast ceny warzyw z produkcji poprzedniego roku. W porównaniu z 10 tygodniem 2017 roku, cebula w ofercie hurtowej zdrożała o  1/3 i jest sprzedawana w cenie od 45 do 85 groszy za kilogram (worki po 15 kg), marchew w cenie od 1 zł do 1,50 zł za kilogram to oznacza wzrost około 60%, porównując do ceny sprzed roku. Korzenie pietruszki są dwukrotnie droższe w porównaniu do 2017 r, ich cena hurtowa waha się od 3,85 do 5 zł za kilogram. Powodem takiego wzrostu cen ubiegłorocznych korzeni są m.in. niższe plony  warzyw oraz dość niekorzystne warunki podczas zbioru, co skutkuje trudnościami w dobrym przechowaniu korzeni i większymi stratami przechowalniczymi. Staniały krajowe ziemniaki. W ofercie hurtowej są w cenie od 45 do 55 groszy za kilogram (worki po 15 kg). W podobnej cenie są  pochodzące z ubiegłorocznych zbiorów ziemniaki importowane z Beneluxu. Oczywiście nadal są w ofercie  tzw. młode ziemniaki  sprowadzane z  Egiptu, Cypru i Francji w cenie od 1,8 zł do 2,7 zł za kilogram (worki po 10 kg).

Słowa kluczowe

nowalijki, cenyhurtowewarzywinowalijek, cenynarynkachhurtowych, cenynowalijekprzedWielkanocą

Inne Komunikaty prasowe

Dane teleadresowe